Det bästa stället på hela vår jord!

Jokkmokk (lulesamiska Jåhkåmåhkke, finska Jokimukka) är en centralort och en tätort i Jokkmokks kommun som ligger längs med E45.

Jokkmokk är känt för Jokkmokks marknad, som firade 400-årsjubileum i februari 2005, samt för sin roll som en central samisk samlingsplats. På orten finns bland annat fjällmuseet Ájtte, Samernas utbildningscentrum samt ett flertal konst- och hantverksbutiker. Den är också känd som en kulturrik ort och kommun.

Från Jokkmokks kommun kommer ett flertal framstående konstnärer, bland andra Cai Poulsen, Harriet Nordlund, Lars Nutti och Lars Pirak.
Författare, bland andra Hans Andersson, Yngve Ryd, Lilian Ryd, Maria Vedin och Nils Hövenmark.
Musiker bland andra Jokkmokks-Jokke, Jakob Hellman, Birgitta Svendén, Johan Märak, Andreas Viklund, Norrlåtar, Elmo, Zemya Hamilton och Deeva.

Jokkmokk har ett rikt föreningsliv, och trots att antalet invånare är lågt så finns flera fotbollslag, ett innebandylag och många duktiga indviduella idrottare i olika grenar.


"Jokkmokk" är en försvenskning av de samiska orden för "älv" och "krök". Jokkmokk betyder sålunda "älvkrök", vilket är passande då orten ligger precis vid en sådan. Jokkmokk har vid sidan av den svenska även en stor samisk befolkning, men saknar i stort sett de meänkieli- och finsktalande grupper som finns i Tornedalen och Malmfälten.

Storknabben ett par kilometer utanför samhället erbjuder en fin utsikt.

För Jokkmokks fjällvärld och turism se Jokkmokks kommun.


Jokkmokk har givit upphov till namnet på ett företag i Japan, Yoku Moku, som tillverkar mycket populära delikatesskakor. Namnet kommer sig av att ägaren, Noriichi Fujinawa, besökte Jokkmokk och blev så förtjust i "den vackra bygden och den vänliga befolkningen" att han lät uppkalla sitt företag efter Jokkmokk. Kakorna säljs med stor framgång både i Japan och i USA.



 

Källa: Wikipedia

Kommentarer
Postat av: T

Vilken koll du har...nu vart jokkmokk genast intressant:d eller? hehe:P puss

2009-02-02 @ 15:42:39
Postat av: Patricia Klinteberg

Svar: Och jag är avundsjuk på dig! Jag vill också ha sol och värme! :D

2009-02-02 @ 17:49:27
URL: http://patricias.blogg.se/
Postat av: T

Du brukar juh vara inne och blogga sent så tänkte bara skriva (tycker om dig massor) hoppas du ser det:P hörs....puss

2009-02-02 @ 21:59:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback